#29weeks

4

Alhamdulillah, sekarang ni Shaza dah week 29 of pregnancy. Officially in my third trimester now. 3 more months to go!!! InshaAllah

Ya Allah. Cepatnya rasa pregnancy kali ni. Kadang rasa pelik juga kenapa pregnancy kali ni dirasakan cepat sangat. Mungkin juga sibuk menguruskan semua benda sampai tak rasa dah masuk 7 bulan.

But Im enjoying this pregnancy so much. Subhanallah.

  • Im enjoying all the little kicks that this lil baby is giving me especially at 5 o’clock in the morning.
  • I’m enjoying the bonding time when both the sisters talking to my belly as if the baby is listening to them.
  • I’m enjoying the sudden food craving.
  • I’m enjoying being important (hey, you get free seats – just show them your belly. lol).

All in all, it was a pretty smooth pregnancy.

Alhamdulillah. Thank you Allah for making this pregnancy a memorable and an enjoyable one.

Betul lah orang cakap, bila dah ada anak 2 ni, memang akan terasa pregnancy tu terasa cepat sangat. Kadang-kadang rasa “Betul ke aku pregnant ni?”.

Selain perut yang membesar, memang tak terasa langsung simptom-simptom pregnant.

Suami pon kadang tanya “Kenapa pregnancy kali ni macam ligat semacam je you ni”.

Sebenarnya sama je sibuknya tak kiralah kita ni housewife ataupun ibu yang bekerja. Bila dah namanya seorang ibu, sibuk tu sama.  Bila bekerja dari rumah ni, cabarannya kena plan time kita tu bila anak-anak pergi sekolah ataupun masa mereka tidur.

Bila time kita nak bangun, nak kemas rumah, lipat baju, masak, hantar anak sekolah dan handle business pada masa yang sama. Tak mudah, letih memang letih, tapi sangat menyeronokkan. Sebab tu pilihan Shaza bila nak venture into business, it has to be a business that I can operate from home.

Low capital tapi berikan pulangan yang besar.

That’s why I really love this business

A business that can let me work from home and earn a living, helping others to stay healthy, helping more women to earn an income and best of all, I gotto be with my kids!!

FREEDOM

Yup. That’s what Im looking for.

1

So how I keep myself going?

Being a wife, a mom, a businesswoman and a maid (lol) all at the same time, it takes a lot of my time. My kind of me-time is when I get to enjoy a cup of hot cinch tea while the kids playing with their toys.

Besides that, taking Shaklee pre-natal supplement really helps. Like A LOT!

Pernah Shaza cuba stop ambil supplement selama 2 hari. Saja nak cuba-cuba rasa apa rasanya mengandung tanpa supplemen.

And thats is!!! Memang lepas ni takkan skip ambil supplemen lagi.

Memang rasa lain badan.  Mula lah masa tu rasa cepat stress, cepat marah, nak tido je, sakit belakang, sakit kepala. Semua ada. haha

Mengada sangat nak try and error.

2
SET PREMIUM untuk ibu mengandung

Semua ibu nakkan yang terbaik untuk anak-anak. Sama juga lah dengan Shaza. Pengalaman mengandungkan 2 orang anak sebelum ni, dah rasa sendiri benefit dan effect pengambilan supplemen Shaklee ni ketika hamil dan lepas hamil, memang pregnancy kali ni pon Shaza takkan miss.

Kalau ia berikan anda 10/10 kebaikan, kenapa tak ambil semua je kan?

Ok, kenapa setiap nutrisi ni penting untuk anda yang sedang hamil

PROTIN

  • Membekalkan anda tenaga yang memberi anda kecergasan untuk menjalani aktiviti harian anda.
  • Asid amino adalah blok bangunan sel yang membantu dalam perkembangan sel dengan pantas untuk bayi anda
  • Menyokong pertumbuhan dan perkembangan bayi

ZAT BESI

  • Penting bagi penghasilan haemoglobin, protein di dalam sel darah merah yang membawa oksigen kepada sel lain
  • Apabila darah tidak mendapat zat besi yang mencukupi, ANEMIA mungkin akan terjadi
  • Apa keburukan ibu yang mengalami anemia? – Masalah keguguran, bayi pra-matang, bayi kurang berat, peningkatan risiko kematian ibu, meningkatkan keletihan semasa mengandung dan penyusuan

ASID FOLIK

  • Diperlukan untuk pembentukan tiub neural bayi anda, yang kemudiannya membentuk tulang belakang dan otak
  • Kekurangan Asid Folik akan mengakibatkan kecacatan tiub neural (berlaku antara hari 15 & 28 selepas persenyawaan)
  • Kecacatan Tiub Neural dapat dielakkan dengan mengambil 400mcg asid folik sebanyak 40 peratus. 1,000 mcg dapat mengurangkan kecacatan sebanyak 50 peratus.

VITAMIN C

  • Meningkatkan penyerapan zat besi & asid folik
  • Pembentukan tisu penghubung, vaskular, pertumbuhan otot dan tulang
  • Vitamin C juga membantu tingkatkan kesuburan wanita sebanyak 44% bila mengambil 500mg vitamin C sehari

KALSIUM

  • Apabila anda mengandung, bayi anda sedang berkembang memerlukan kalsium untuk menghasilkan tulang dan gigi yang kuat, untuk penghasilan jantung yang sihat, saraf dan otot.
  • Bila anda mengandung dan tidak mempunyai kalsium yang secukupnya, bayi anda akan mengambil kalsium daripada tulang anda, dimana ia akan menjejaskan kesihatan anda di kemudian hari.
  • Kalsium penting untuk penghasilan tulang dan gigi, pergerakan otot yang normal dan melindungi ketumpatan tulang
  • Berapa kalsium yang diperlukan oleh ibu mengandung? 1,000 mg sehari

OMEGA 3 – DHA

  • Penting untuk perkembangan otak dan mata
  • 300mg DHA diperlukan oleh ibu mengandung sehari

 

3
My Shaklee supplements that goes with me everywhere I go

Soalan paling famous: BILA MASA YANG TERBAIK UNTUK AMALKAN PENGAMBILAN SUPPLEMEN SHAKLEE?

Jawapan Shaza : Bila anda dan pasangan sedang merancang kehamilan. That’s the best time to not only take Shaklee supplements, but also to take care of your overall health.

Sedang mencari supplemen yang SELAMAT, ORGANIK dan BERKESAN?

I would highly recommend this set to all pregnant mothers

 

Love,

Shaza

012-291 9729

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *