www.shazas.com

motherhood | self-growth | wellness

Quick contact info

Lorem ipsum dolor sit amet, the administration of justice, I may hear, finally, be expanded on, say, a certain pro cu neglegentur. Mazim.Unusual or something.

2130 Fulton Street, San Francisco
support@test.com
+(15) 94117-1080

3 Tips Sihat dan Seronok ke Open House Hari Raya

3 Tips Sihat dan Seronok ke Open House Hari Raya

Setiap kali hari raya, mesti meriah dengan jemputan Open House Hari Raya,kan? Asalkan hujung minggu, mesti dah penuh dengan jemputan. Tak kurang juga jalanraya turut sesak dengan kenderaan. Kadang sampai terpaksa tolak jemputan dari rakan-rakan. Walaupun penat berkejar ke sana-sini untuk memenuhi jemputan, tapi sangat seronok bila dapat berkunjung ke rumah saudara mara dan kawan-kawan. kalau bukan sekarang, bila lagi kita nak meramah mesra, betul? Paling seronok, anak-anak lah

Hari ni Shaza nak berkongsi bagaimana nak kekal sihat bila kita ke Open House Hari Raya. Bukan sahaja seronok bila berjumpa sahabat serta saudara mara, kesihatan harus lah dititiberatkan juga.

Tips Sihat ke Open House Hari Raya

1. Elakkan badan Dehidrasi

Cuaca panas yang negara kita hadapi sekarang ni khabarnya akan berlarutan berbulan-bulan. Bukan sahaja cuaca panas ni buatkan kita berpeluh sahaja tapi ia juga buatkan kita mudah untuk rasa dahaga.

Antara tanda-tanda awal badan kita mengalami dehidrasi adalah

  • Anda tidak boleh fokus atau berfikir dengan Jelas
  • Anda merasa letih dan pening
  • Anda mengalami jantung berdebar-debar

Jika anda dah mula ada tanda-tanda seperti di atas, ketahuilah badan anda mengalami dehidrasi

Selain elakkan berkunjung pada waktu tengah hari, salah satu langkah yang kita boleh ambil juga adalah membawa sendiri bekal air di dalam kereta.

Air Electrolytes pilihan Shaza dan keluarga

Bagi yang pertama kali mendengar perkataan ‘electrolytes’

Elektrolit adalah bahan kimia yang terbentuk secara alami dalam cairan tubuh melalui gabungan beberapa zat. Mulai dari klorida, fosfat, kalium, natrium, hingga kalsium. Elektrolit sangatlah penting untuk fungsi tubuh normal dan harus ada dalam konsentrasi tertentu.

https://www.halodoc.com/

Minuman Elektrolit Performance Drink Shaklee

Saya dan keluarga memilih minuman Peformance Drink dari SHaklee sebagai salah satu hidangan minuman setiap kali kami kami travel. Sebab utamanya minuman Performance Drink ini bukan jenis ditambah karbonat seperti kebanyakan minuman ‘electrolytes’ lain di pasaran. Jadi ianya sangat sesuai untuk semua lapisan umur.

My kids favourite. Lagi lah buat sejuk-sejuk. Memang sedap

2. Pastikan anda memakai SPF

Antara must have yang Shaza perlu ada setiap kali beraya adalah my bb cream. Terutama sekali bila kita seharian diluar. Memang tiada lagi masa nak make up beriya.

BB Cream sebenarnya ‘blemish balm atau blemish base’ yang dikenali sebagai ‘beauty balm’.  Jika dibandingkan dengan ‘tinted cream’ yang hanya sekadar krim yang sangat ringan. BB Cream lebih sempurna sebagai asas dan pelembap, disamping itu juga ia mengandungi pelindung matahari atau ‘sun block’. 

Youth BB Cream bukan sahaja penyelamat untuk kulit yang lebih glowy dan berseri tapi ia juga lembut pada kulit. Ia juga memastikan kulit kita kekal terhidrat dan sempurna untuk cuaca panas sekarang.

3. Ambil Supplement Pembakar Lemak

Setiap kali selepas balik dari Open House Hari Raya, Shaza akan pastikan I take my healthy fats supplements iaitu Omega Guard dan Lecithin dan Shaklee. My duo!

Bagaimana Omega-3 Dapat Mengawal Berat Badan

Berdasarkan kajian, minyak ikan Omega-3 membantu menguruskan badan dengan 4 cara di bawah:

1. Rasa lebih kenyang.

Satu kajian menunjukkan minyak ikan Omega-3 dapat membuatkan rasa lebih kenyang, untuk mereka yang sihat yang sedang ‘on diet’.

2. Meningkatkan metabolisma.

Minyak ikan Omega-3 dapat meningkatkan metabolisma seterusnya membantu membakar lebih banyak kalori setiap hari, maka akan meninggikan potensi penurunan lebih banyak berat badan.

3. Membakar lebih kalori dan lemak apabila bersenam.

Minyak ikan Omega-3 dapat membantu meningkatkan pembakaran jumlah kalori dan lemak sewaktu bersenam.

4. Menghilangkan lebih banyak lemak dan mengecilkan saiz badan.

Fungsi Lecithin Shaklee

Lecithin adalah pengemulsi semulajadi yang bertindak dengan cara melekat pada lemak dalam darah seterusnya mengapung dan mengelakkan dari lemak degil tersebut melekat pada dinding membran.

Dalam keseronokan kita beraya, jangan kita lupa untuk menjaga kesihatan dan keselamatan diri.

Nak order Shaklee? Nak cari supplement untuk Hari Raya Shaklee? Kedai online kami buka 24 jam. Boleh contact nak order ya.

CLICK DAFTAR AHLI SHAKLEE UNTUK JADI AHLI SECARA PERCUMA & TERUS MULAKAN BISNES SHAKLEE ANDA SEKARANG!

Call/SMS/WhatsApp: 0122919792

Instagram : @shaza.adt / @keepfitwithshaza

Facebook : Shaza ADT Shaklee Malaysia

#NextLevelBlogging

#Blogmegashaklee

#ShakleeThrive2023

#ShakleeTriumph2023

One thought on “3 Tips Sihat dan Seronok ke Open House Hari Raya

Leave a Reply