Pengalaman Bersalin Anak ke 4 di Hospital Andorra

Pengalaman Bersalin Anak ke 4 di Hospital Andorra

Assalamualaikum wbt.

Post yang sangat overdue. Surayyah pon dah nak masuk satu tahun bulan depan. Selalu memang tak ada je masa nak update blog. Asalkan Shaza guna laptop, ada je yang join sekali. Sejak PKP ni, boleh lah selit-selit masa sikit untuk update blog.

Ok, harapnya ingat lagi lah pengalaman bersalin. Sebab best sangat. The best birthing experience ever. Gituu

8/5/2019

Masa ni dah mula rasa sakit contraction. Panik kejap sebab barang belum packing pon lagi. Husband pula masa tu tengah nightstop di Kota Kinabalu. Text husband dah start rasa sakit. Husband panik sebab nak balik lagi 3 hari. Sepatutnya due date lagi seminggu dari tarikh ni. Mungkin dah anak ke-4 ni, mood packing tu belum datang. Memang dah start packing sikit-sikit cuma tinggal nak masuk dalam beg sahaja. Sebenarnya tak perlu bawa banyak sangat ke hospital, sebab Andorra dah sediakan basically everything. Ok, Shaza akan share dalam next post barang apa yang perlu dibawa/tak perlu dalam hospital bag.

9/5/2019

Husband decide untuk balik pagi tu juga. Terkejut kita. Text husband beritahu pagi ni dah tak sakit, mungkin brixton hicks saja. First time experience, anak ke-4 baru rasa brixton hicks tu macam mana. Sampai je husband dekat rumah, terus lah kita ke hospital. So happen memang hari ni hari check up. So we decide to go for labour that day sebab bukaan dah 2cm.

Husband did all the check in procedure. Kita duduk je lah dekat atas tunggu nurse datang untuk tolakkan kita ke wad. Ramai juga yang nak bersalin hari tu. Sorang-sorang kena tolak. Alahai berdebarnya. Debar sebab teringatkan sakit contraction,sakit nak push baby. Ngilu rasa.

Alhamdulillah kami pilih bilik single room. Ingatkan tak dapat single room sebab memang ramai hari tu. Alhamdulillah rezeki anak ke 4. Dapat juga bilik single. Cantik, selesa dan bersih. Ada juga disediakan folding bed untuk suami.

Sian husband, bersahur dan berbuka dalam hospital sama-sama. Isteri nya ni dah tak puasa. Dr dah tak bagi puasa dah walaupun rasa macam boleh je teruskan puasa. Takpelah, kita ganti puasa slow-slow. Kita pon temanlah berbuka sama-sama. Time ni lah dapat spent time berdua tanpa ganguan budak kecik 3 ketul tu walaupun rindu sangat dekat 3-3 tu.

Husband : “Dah rasa sakit belum?”

Me : “Belum sayang” 🙂

10/5/2019

3:30 am : Dah mula rasa sakit. “This is it” thought myself. Bangun perlahan-lahan pergi ke toilet dulu untuk mandi, besihkan diri. Memang layan mandi air panas lama-lama. Ada juga disediakan tempat duduk dalam toilet. Sambil mandi, sambil layan contraction sorang-sorang. Lepas mandi, Shaza sempat buat solat taubat, solat hajat. Masa ni memang dah rasa dah sakit contaction tu. Tapi 10 minit sekali.

Alas perut dengan ESP dan ambil supplement yang lain untuk berikan tenaga untuk push baby nanti.

5 am : Baru kejutkan husband. “Yang, I nak bersalin dah ni. Boleh call nurse”. Melompatlah si suami. Hehe.

6 am : Nurse tolak ke labour room. Ada nurse datang untuk bacakan doa juga dan ada nurse yang check laluan berapa cm. Masa ni baru 6 cm. Dah tak ingat apa dah sebab tengah layan contraction. The thing bila anak ke 4 ni, I’m amazed with my breathing technique. Fokus pada delivery yang senang, cepat dan membahagiakan. That’s all in my mind. Masa ni sorang-sorang je. Sebab husband nak solat Subuh dahulu.

7 am : Dr Khamsiah datang ke labour room

7.30 am : My baby is born.

Paling cepat dan paling mudah among all my children. Alhamdulillah. Birthing without induce made so much different.

Still can’t believe I am a mother of four now.

Baby girl weigh 3.45 kg

 

KENAPA ANDORRA MENJADI PILIHAN?

Selepas dah experienced sendiri servis dari Andorra Hospital, ini antara point kenapa Shaza rasa Andorra menjadi pilihan Shaza. Kalau untuk future baby (ehh, ada lagi ke) InshaAllah Shaza akan ke Andorra juga

Service – Shaza bersyukur dapat nurse dan doktor yang sangat lembut dan baik. Dari masuk hospital sampai deliver sampai check out hospital dilayan dengan baik.

One with the doctor herself.

Delivery – Shaza bersyukur Dr beri peluang untuk Shaza try deliver secara natural tanpa perlu induce. First time rasa dan memang sangat berbeza pengalaman bersalin kali ni.

Food – is the best part! haha. Food semua disediakan oleh Chef Zubir. So boleh pilih dalam menu nak apa untuk sarapan, makanan tengah hari, makanan malam. Kalau suami nak pon boleh order Ala-Carte. Memang memudahkan.

Semua benda nak try. Pagi tu Shaza ambil overnight oat. Sedap sangat

Mak Yam (midwife yang expert bahagian penyusuan) akan datang dan ajar cara nak susukan anak dengan betul. Walaupun dah kali ke 4 menyusukan anak, ada juga tips-tips baru yang Shaza dapat dari Mak Yam. Mak Yam ni lah yang bacakan doa untuk kita masa dalam labour room (baru teringat)

Kita juga dapat personal masseuse yang akan mandikan kita dan urutkan satu badan. Memang sedap rasa badan bila ada orang urutkan badan lepas berpantang ni.Memang terasa ringan badan lepas tu.

Baju gown pink ni akan diberikan sepanjang kita duduk di hospital. That’s why I cakap tak perlu bawak banyak barang. Sebab baju ibu, baju baby semua dah disediakan. Hanya bawa baju untuk balik ke rumah sahaja.

An hour after deliver. Sedapnya bau baby

Tak lupa juga doorgift daripada pihak Andorra. Terima kasih Andorra sebab bagi free gift. Banyak betul dia bagi macam beg baby, bedung, stokin, thermos, notebook, baby wash, hygiene wash, sample diapers, ehh macam-macam lagi lah.

All in, memang Shaza sangat puas hati dengan servis dan pengalaman bersalin di Hospital Andorra. Berapa total cost serious Shaza lupa. Tapi husband kata aroung RM 5k++.For me apa yang kita bayar sangat worth dengan apa yang diberi. Pengalaman bersalin yang menyeronokkan.

Welcome home Safiyyah Shahir!

Bagi yang tengah survey nak bersalin dekat mana, Shaza recommend untuk pilih hospital Andorra. Tak salah kalau kita pilih tempat yang terbaik. Kalau ada budget lebih Shaza suggest pilih single room sebab husband boleh teman sekali. Tak pun boleh pilih VIP room, bilik besar siap ada sofa dengan peti sejuk. Satu family dah datang melawat nak berkampung pun rasa selesa hehe.

For me this is one of the best decisions I’ve made to choose Andorra. And I’m sure you will too! 😉

*****

Anyone yang nak jana income dengan shaklee or nak cari supplement shaklee untuk kesihatan boleh je terus hubungi saya ok.
Till then,
Thank You for reading ye korang!
Love,
❤ Shaza
Founder of ADT
012-2919792 | Fb:Shaza Sulaiman

 

#DUDUKDIRUMAH

#DUDUKDIRUMAH

Bila kita tiada pilihan untuk keluar, jujurnya memang struggle. Struggle bila nak beli barang-barang untuk keperluan harian. How do people stock up their stocks? Paling lama barang boleh tahan bila beli adalah 5 hari, kemudian kena keluar semula untuk beli barang walapun makanan sudah dicatu.

I have to be honest. Walaupun sudah bekerja dari rumah selama 5 tahun, I do feel that this time memang restricted sangat movement kita. Walaupun bekerja dari rumah, kita masih dapat keluar rumah, hantar anak ke sekolah, pergi mall untuk beriadah, beli barang-barang rumah tanpa ada sebarang restriction. Nikmat yang sangat dirindui.

Tapi sekarang disebabkan keselamatan kita dan keselamatan orang lain juga, akurlah kepada arahan kerajaan. Duduklah di rumah. I do feel scared whenever I was out and I have never been this cautious- wearing gloves, mask and sanatize my hand all the time, in my whole life.

But I am grateful.

Bersyukur masih ada makanan untuk dijamukan kepada keluarga, Alhamdulillah suami masih bekerja, dapat duduk dirumah dengan selesa, masih dapat bekerja dari rumah, masih terima order Shaklee dari customer. Selalu bayangkan bagaimana lah mereka yang kurang berkemampuan dari kita. Ada anak-anak yang ramai. Lapar mereka, nak makan apa? Rumah mereka yang sempit, nak main bagaimana.

Nangis.

Kali ini memang rindu abah dengan ibu lebih lagi. Call tanya update, facetime, hantar video anak-anak. Kadang call semata nak tanya masak apa hari ni. Serious rindu.

Doakan semuanya akan kembali kepada sediakala.

Sepanjang duduk dirumah sepanjang PKP (I’ve lost count on the days). I have decided I needed to do something productive for myself. A habit that I want to gain since forever. Disebabkan PKP kena extend lagi sehingga 28 April, it’s time to develop this new habit.

So here’s 5 things I want to focus on doing. 

1.Bangun pada masa yang sama setiap hari

Susah sebenarnya bila kita nak kekalkan momentum ni. Lebih-lebih lagi bila kita ada banyak masa macam sekarang. Tapi bila bangun awal ni banyak sebenarnya benda yang kita boleh lakukan dalam keadaan yang tenang, sebelum anak-anak bangun.Sangat produktif. Especially time hanya kita berseorang. Tanpa riuh anak-anak. I found myself more productive during this hour.

2. Indoor exercise setiap hari

Kalau ada 1 perkara yang Shaza nak perbaiki dalam fitness Shaza – it is my flexibility. Masuk hari ni dah seminggu Shaza consistent amalkan yoga setiap pagi dan Tabata pada waktu petang. All I could say, I never knew that Yoga could give you so much peace and calmness. My back pain is reducing as well. 

3. Makan Supplement setiap hari


Kadang bila badan terlalu penat, kita mula lah skip ambil supplement pada waktu malam. Sepanjang RMO ni, Shaza nak konsisten dalam pengambilan supplemen setiap pagi dan malam. Shaza perasan, sejak consume Res-V setiap malam, memang terasa sangat perbezaannya terutama pada kulit Shaza. Selain daripada itu, sangat penting
 untuk kita tingkatkan immune system diri sendiri dan keluarga kita.

Ini merupakan supplement asas untuk tingkatkan immunity diri kita dan keluarga.

4. Amalkan penggunaan skincare setiap malam

Shaza selalu skip skincare pada waktu malam. Selalu bila terlalu penat, memang saya akan skip je skincare. Ruginya rasa. So Shaza nak konsisten apply Youth Radiance C&E ni setiap malam. Korang tawu tak, C&E Shaklee ni mengandungi 20% kepekataan C dan E. Sangat sesuai untuk mereka yang ingin mengurangkan kedutan garis-garis halus, pigmentasi dan parut jerawat.

Fullset Shaklee Youth

5. Read quran and book everyday. 

Reading quran everyday is not that hard actually. Especially when you have nothing to rush about. But to read the translation and really understand the meaning of the quran, that is the challenging part which is why I have been delaying the effort. So this time, I want to do that. Doing it when the kids are asleep so I have the time to really understand and ponder upon its meaning. 

 Let’s hope this habit will become a routine even after this RMO. So do share what are the 5 things that you are focusing this remaining days of RMO?

 

*****

Anyone yang nak jana income dengan shaklee or nak cari supplement shaklee untuk kesihatan boleh je terus hubungi saya ok.
Till then,
Thank You for reading ye korang!
Love,
❤ Shaza
Founder of ADT
012-2919792 | Fb:Shaza Sulaiman
I AM PREGNANT….

I AM PREGNANT….

Assalamualaikum.

Sebagai kenang-kenangan di hari tua nanti, so here it is. Blogging about my recent update.

I AM PREGNANT GUYS!! For the 4th time. Alhamdulillah.

Same like other pregnancy, this pregnancy was…. well, unplanned as well. But so blessed to be pregnant again. Funny, isn’t it. Haha.

How I got to know I was pregnant?

It wasn’t hard to tell:

  1. I was feeling sleepy all day – I’m so unproductive, I do only the necessary stuff like taking care of the kids. The rest like cooking, cleaning the house, social media I really can’t be bothered.
  2. I eat almost EVERYTHING – Yes, I am selective on my food intake before as I was on detox program for the past one month. I managed to loose 5 kg in total before I knew I was pregnant, but since the past 3 months of so, I just want to eat EVERYTHING and I have to have my rice. I need rice in my life. I think I need to stop doing detox program after this pregnancy. Lepas detox je pregnant. Lol
  3. I will vomit whenever I eat too much or drink plain water too much.
  4. My tummy grew faster. I only got to know I was pregnant on the third month after I feel my tummy looks rather unusual
  5. I gain back my weight due to no 2.

How’s pregnancy? Tak struggle ke pregnant dan jaga anak 4 orang.

The answer is, thank you to people around me. They have been amazing on taking care of the kids and the house while I sleep the whole day.

Currently I am doing ok. Thank you to Shaklee supplements which help me a lot on giving me a healthy pregnancy. I pray that it stays like this till delivery. InshaAllah. No matter what experience I’m having during this pregnancy whether gaining so much weight or the laziness, I am enjoying every bit of this pregnancy. Especially now that I am in my 24 weeks, experiencing little one kicking is the best experience every mother would feel. It’s true, once its over, you will miss all these moments again. Miracle from Allah. Only a mother would experience it.

Truly a blessing.

May Allah protect you in my tummy, sayang and ease everything till delivery. Aminnnn.
x
Thank you husband for taking care of me these few months.
HOW TO HANDLE STRESS

HOW TO HANDLE STRESS

“B, stressss laahhh!!”

 

The word that I always used whenever I feel stressed, too tired or handling too many things. I always turn to my husband because he is a great listener and a great supporter everytime I feel overwhelmed.

Although turning to him and listening to his words of comfort is always,well……comforting. I think I need to handle my stress better or else my kids will remember me being a stressful mother and they will only remember a stressful childhood. No, not gonna let that happen.

So in 2019, I want to change that perspective. I want to change the words that I say to my husband whenever he asked about my days. I want to change how I see the whole thing. Instead of being stress, I want to be more organized and manage my time well.

1) 2 planners.

1 for my business and 1 for my personal use. I am lucky that my team have provided me with this planner. It is a daily planner. You set your plan for that whole month, your target, your to do list and my favourite part is “sleep to success” – you write your goals before sleep.

It has everything that a business person need.

As for the personal planner, I found that Tudung People has an amazing one. The selling point was definitely the habit tracker and the quran reading. I’m sold!

Ok, tick on that

 

2) Declutter. 

Ahhhh, this is something that I always wanted to do. But just by looking at the mess and thinking all the work that need to be done, I just shut myself down. So after khatam all the Marie Condo episodes, I found joy in cleaning up.

It starts with my (our) closet. No, not piling it on my bed cause that means we will be sleeping on the floor for weeks. But just by decluttering, organizing, give away clothes that doesn’t spark joy to you, it sure is comforting. Never felt that much of joy when seeing my closet this organized, guys.

I keep asking my husband “Do you like it sayang?” “Isn’t it nice to see all the clothes this organized” “You better keep it neat. Or elseeee” haha

And do you know what his reply? “What took you so long to be more organized like this?” Damn.. kena already.

One thing I learned from this experience, there is no magic to success. You want a cleaner house, a more organized house, you gotta work it out. All you need it that extra knowledge (on the folding, organize things in boxes, what to keep and what to let go, disciplines etc) and most importantly – you are willingly to put in the effort.

Trust me, you won’t enjoy the process at first, but as you see all the things gets into places, you will learn so much more than just cleaning up.

Yes. No shortcut to success. 

 

3) Have a night and morning routine

I always done this in school – pack my bags and get my clothes ready the night before. But somehow, along the way, I forgot that doing this really helps you to stay focus the following day. Definitely help with the stress.

Since school starts, Ive been doing this to my kids. Help them to pack their bags together and their clothes all ironed for the following day.

Sleep early! That means by 10pm, the kids are all asleep so they could wake up early the next morning.

Happy kids = Happier mom

Another thing that I want to do is to start back with my 5am routine. I did that in 2018 but somehow after getting pregnant, my body just wants to be lazy. haha

 

5) Exercise

I noticed that when I started to become lazy in exercising, that’s when I start to be extra tired and cranky. Everyone knows the benefit of exercising. If you are always feeling tired and stress, you should go out and move!

So even pregnant, I’ll make it a point to go for a walk every Monday and Wednesday, swimming during the weekends.

Ahhh… so relaxing

.

The key is to be more organized. Multitasking is good but at times, it can gives you more than you can handle.

Planning for blogging is another area that need to be plan well, I cannot be blogging everyday and not doing it for the rest of the year.

Luckily I have this to keep me healthy and strong.
Despite not getting enough sleep, my skin remains fresh thanks to loads of antioxidant in here. It sure make a lot of difference.
Lastly, I think I need to reward myself with shopping. There are few things on my wishlist that I have. Every 15th will be my bonus day. So I deserve some new tudung, maybe? hahaha
Ok guys, these are my ways to be less stress in year 2019. What about you?
That’s all for today.
See you in my next post.

 

Idris turns 1

Idris turns 1

Happy First Birthday Idris

Assalamualaikum.

Bersawang dah blog ni.

Busy. Busy. Busy.

But this post is a special post because Idris turns one this month!!!

Happy 1st birthday, dear son. 

My Shaklee baby :’)
Produk pengambilan supplement Shaklee sepanjang kehamilan. Alhamdulillah.

Bila Shaza tulis ni sahaja, teringat balik labour experience setahun yang lepas. Yes, who can forget their labour experience walaupun dah bertahun lamanya,kan?

You just remember.

A week earlier, we went for a check up. Dr beritahu. Its either I deliver on 8/4/2017 or we have to go for c-ser. I am scaredy cat when it comes to cesarean. Teringat balik masa bersalinkan anak pertama, Safiyyah melalui cserian. It was not a bad experience but because dah mindset awal-awal nakkan bersalin normal, so I panic!

Reason why Dr said like that is because Idris is almost 4kg masa Dr scan!!!I blame all the carbs (and sushi) I ate throughout this pregnancy. Too late for that now.
Dalam masa seminggu tu, memang takde rasa any contraction or any pain. A day before due date, Shaza ajak husband jalan-jalan di IOI mall. Not so much untuk shopping, but I just want to walk. So we walked for 2 hours non-stop because they say it can speed up the contraction.

True enough.

Malam tu dah mula rasa sakit-sakit pinggang. But it is still bearable. Pagi tu, kami bersiap-siap untuk pergi ke hospital for final check up. I pray hard that I can go on labour today.So we had all our bags ready. Just in case. Jumpa Dr at 11 am and she decided I am ready for labour because I am already 3 cm dilated. Nervous and excited at the same time.

12 pm : All ready in the labour room

Fast forward, Idris was born at 3 pm. It was that fast but the pain was unbearable. Idris weigh 4.3kg and that was one of the reason why it is so hard to push him out.

But Alhamdulillah all went well.

The first thing I did after that delivery is drinking my protein shake first, Energizing Soy Protein. I was really starving at that time. Makanan yang hospital bagi masa tu pon bihun goreng. Tak tahu nak menangis ke nak gelak bila dorang hantar makanan. Minum ESP ni terus kenyang dan bertenaga. Tak rasa macam berperang 3 jam tadi. Nurse pon puji muka tak pucat walaupun banyak darah keluar tadi.

Alhamdulillah, Set Berpantang Shaklee banyak sangat membantu untuk recovery Shaza masa berpantang ni. Susu meriah, baby dan Ummi sihat sepanjang pantang. Tiga kali berpantang, ketiga-tiga anak Shaza memang amalkan set berpantang Shaklee masa berpantang ni. Highly recommend untuk ibu-ibu yang sedang mencari supplement ketika berpantang.
.

A year later….

He is able to walk on his own now
He still love Ummi’s milk
He is love by everyone, including his 2 elder sisters
He loves to explore every inch of the house (the reason why I don’t really buy toys at this age)
He loves to put everything in his mouth
He loves oats for breakfast
He loves to bite
His favourite word is AYAH!

(It’s ok. Ummi can handle this. I know deep down you meant Ummi)

Happy birthday, anak Ummi

Semoga sentiasa dibawah lindungan Allah. Semoga menjadi anak yang soleh dan penyejuk hati Ummi dan Ayah

Ummi doakan semoga membesar dengan sihat dan Ummi diberikan kekuatan dan ilmu untuk membimbing anak Ummi menjadi khalifah yang terbaik di muka bumi ini.

*cry*

Love,

Ummi

 

Singapore Zoo

Singapore Zoo

My husband and I thought it would be a great idea to bring the kids for a short trip. Since February was their birthday month and I’m going to deliver soon,  we thought it would be a great trip for both me and the kids. Last trip before I’m going into confinement mode.

So we instantly thought Singapore Zoo would be the best place since both the kids (and the parents) loveee animals. The last time we went, Safiyyah was only 1 year plus and she was sleeping the whole trip. Lol

So last weekend, Singapore Zoo it is!IMG_9116

IMG_9050

IMG_9079

IMG_9057
IMG_9120

Singapore Zoo hasn’t changed a bit.

It was still the same, though. The same animal. The same show. Although we already been here 2 years back, but it’s kind of like their first time.

Sumayyah would run around feeling excited looking at the animals. She even fall down few times. But this lady is very tough. Not a single cry and got back up straight away. That’s my girl.

My husband and I knew this trip would be an exhausting trip for both of us. One will pushed the tandem stroller. And the one need to take care of the kids. That also include running around to catch them.

Well I guess you could guess which is which. Lol

She is at a stage where she is eager to explore. She is not afraid of strangers and when you are actually running to catch her, she will run even faster. That’s what scares me. Can never takes my eyes of her.

Can you imagine a 33 weeks pregnant mom running around trying to keep up with her toddler?

Yes. Just incase you were at the zoo the other day, I was THE MOM.

Got to thank Shaklee supplements for keeping me fit and energized during this trip!

The thing about doing an outdoor activity, it is very hot. REALLY A HOT DAY. It was a bad idea wearing a mascara to a zoo. What was I thinking!

Another things is, I’m afraid that the kids will get dehydrated due to the weather. So, siap awal-awal PERFORMANCE DRINK. That was my drink though. She already finished hers. Performance drink is really a hydration drink. I guess that’s why they were so energetic.

So if your kids easily get a fever after a trip, take performance drink along during your trip!

IMG_9051

pd22 IMG_9076

All in all it was a really nice trip.
I got teary eyes looking at this photo.
I just find it too priceless. They are so small now. But in few years time, they are teenagers. And soon leave their nest for universities and then get married and…. you know the list goes on.
As much as I want to see my kids to grow up and have their own path, at this moment I just wish I could freeze the time and just enjoy the time with them while they are this small, needy and always berebut for Ummi.

I don’t mind!!!

Maybe I’m just being emotional due to this pregnancy.
Whatever it is, time like this, I will cherish forever. Even if you have kids on your own, you will still be my little girls.

#stuckwithUmmiforever

 

Love,
Shaza

Open chat
1
Nak harga ahli ?
Hello 👋
Berminat nak dapatkan harga ahli?
Powered by