Bila kita tiada pilihan untuk keluar, jujurnya memang struggle. Struggle bila nak beli barang-barang untuk keperluan harian. How do people stock up their stocks? Paling lama barang boleh tahan bila beli adalah 5 hari, kemudian kena keluar semula untuk beli barang walapun makanan sudah dicatu.

I have to be honest. Walaupun sudah bekerja dari rumah selama 5 tahun, I do feel that this time memang restricted sangat movement kita. Walaupun bekerja dari rumah, kita masih dapat keluar rumah, hantar anak ke sekolah, pergi mall untuk beriadah, beli barang-barang rumah tanpa ada sebarang restriction. Nikmat yang sangat dirindui.

Tapi sekarang disebabkan keselamatan kita dan keselamatan orang lain juga, akurlah kepada arahan kerajaan. Duduklah di rumah. I do feel scared whenever I was out and I have never been this cautious- wearing gloves, mask and sanatize my hand all the time, in my whole life.

But I am grateful.

Bersyukur masih ada makanan untuk dijamukan kepada keluarga, Alhamdulillah suami masih bekerja, dapat duduk dirumah dengan selesa, masih dapat bekerja dari rumah, masih terima order Shaklee dari customer. Selalu bayangkan bagaimana lah mereka yang kurang berkemampuan dari kita. Ada anak-anak yang ramai. Lapar mereka, nak makan apa? Rumah mereka yang sempit, nak main bagaimana.

Nangis.

Kali ini memang rindu abah dengan ibu lebih lagi. Call tanya update, facetime, hantar video anak-anak. Kadang call semata nak tanya masak apa hari ni. Serious rindu.

Doakan semuanya akan kembali kepada sediakala.

Sepanjang duduk dirumah sepanjang PKP (I’ve lost count on the days). I have decided I needed to do something productive for myself. A habit that I want to gain since forever. Disebabkan PKP kena extend lagi sehingga 28 April, it’s time to develop this new habit.

So here’s 5 things I want to focus on doing. 

1.Bangun pada masa yang sama setiap hari

Susah sebenarnya bila kita nak kekalkan momentum ni. Lebih-lebih lagi bila kita ada banyak masa macam sekarang. Tapi bila bangun awal ni banyak sebenarnya benda yang kita boleh lakukan dalam keadaan yang tenang, sebelum anak-anak bangun.Sangat produktif. Especially time hanya kita berseorang. Tanpa riuh anak-anak. I found myself more productive during this hour.

2. Indoor exercise setiap hari

Kalau ada 1 perkara yang Shaza nak perbaiki dalam fitness Shaza – it is my flexibility. Masuk hari ni dah seminggu Shaza consistent amalkan yoga setiap pagi dan Tabata pada waktu petang. All I could say, I never knew that Yoga could give you so much peace and calmness. My back pain is reducing as well. 

3. Makan Supplement setiap hari


Kadang bila badan terlalu penat, kita mula lah skip ambil supplement pada waktu malam. Sepanjang RMO ni, Shaza nak konsisten dalam pengambilan supplemen setiap pagi dan malam. Shaza perasan, sejak consume Res-V setiap malam, memang terasa sangat perbezaannya terutama pada kulit Shaza. Selain daripada itu, sangat penting
 untuk kita tingkatkan immune system diri sendiri dan keluarga kita.

Ini merupakan supplement asas untuk tingkatkan immunity diri kita dan keluarga.

4. Amalkan penggunaan skincare setiap malam

Shaza selalu skip skincare pada waktu malam. Selalu bila terlalu penat, memang saya akan skip je skincare. Ruginya rasa. So Shaza nak konsisten apply Youth Radiance C&E ni setiap malam. Korang tawu tak, C&E Shaklee ni mengandungi 20% kepekataan C dan E. Sangat sesuai untuk mereka yang ingin mengurangkan kedutan garis-garis halus, pigmentasi dan parut jerawat.

Fullset Shaklee Youth

5. Read quran and book everyday. 

Reading quran everyday is not that hard actually. Especially when you have nothing to rush about. But to read the translation and really understand the meaning of the quran, that is the challenging part which is why I have been delaying the effort. So this time, I want to do that. Doing it when the kids are asleep so I have the time to really understand and ponder upon its meaning. 

 Let’s hope this habit will become a routine even after this RMO. So do share what are the 5 things that you are focusing this remaining days of RMO?

 

*****

Anyone yang nak jana income dengan shaklee or nak cari supplement shaklee untuk kesihatan boleh je terus hubungi saya ok.
Till then,
Thank You for reading ye korang!
Love,
❤ Shaza
Founder of ADT
012-2919792 | Fb:Shaza Sulaiman
Open chat
1
Nak harga ahli ?
Hello 👋
Berminat nak dapatkan harga ahli?
Powered by