www.shazas.com

motherhood | self-growth | wellness

Quick contact info

Lorem ipsum dolor sit amet, the administration of justice, I may hear, finally, be expanded on, say, a certain pro cu neglegentur. Mazim.Unusual or something.

2130 Fulton Street, San Francisco
support@test.com
+(15) 94117-1080

Petua Hilangkan jeragat. Kenali 6 punca Jeragat

Petua Hilangkan jeragat. Kenali 6 punca Jeragat

Stressnya bila jeragat dah mula tumbuh di muka. Jeragat ni bila dah ada dekat muka, memang susah nak hilang,kan?

Kita akan rasa malu nak keluar rumah, nak keluar pergi kerja pun terpaksa cover dengan makeup yang tebal semata-mata nak tutup jeragat. memang sedikit sebanyak mempengaruhi keyakinan diri kita.

Betul kan?

Apa itu Jeragat?

Secara ringkasnya, jeragat ialah tompok-tompok hiltam diwajah. Ia terhasil daripada pengumpulan sel-sel kulit yang mati dan pembentukan minyak di liang-liang muka. Selalunya ianya hadir dibahagian hidung, dahi, pipi dan dagu.

Jangan risau. Sebenarnya ada cara yang boleh memudarkan/menghilangkan jeragat ini. Bila dah tahu punca, dan petua hilangkan jeragat, senanglah kita nak selesaikan masalah ini.

6 faktor yang Menyebabkan Jeragat

1.Sinaran UV dari matahari

Punca utama jeragat di muka adalah disebabkan sinaran UV daripada matahari. sinaran ini akan menembus ke dalam kulit muka lalu menyebabkan kulit wajah bertindak menghasilkan pigmen hitam (jeragat) yang berfungsi untuk mengelakkan sinaran uv itu tembus kedalam kulit lebih dalam sehingga boleh menyebabkan kaser kulit.

Mengikut kajian, sinaran uv juga terhasil daripada lampu kalimantang. Majoriti wanita mendapat jeragat hasil daripada terdedah kepada lampu kalimantang di pejabat dan rumah

2. Tekanan/Stress

Tekanan ditempat kerja mahupan dirumah juga menjadi salah satu punca jeragat di muka. Ini disebabkan oleh kadar radikal bebas didalam badan meningkat apabila seseorang itu tertekan.

Radikal bebas menjadi penyebab utama dari dalam badan sehingga menyebabkan terjadinya jeragat degil dan hitam di wajah. Radikal bebas akan membuat kulit wajah berinteraksi sehingga terhasilnya tompok-tompok hitam dan gelap. Lagi tinggi kadar tekanan anda, lagi banyak jeragat akan muncul.

3. Persekitaran Tercemar

Suka atau tidak, persekitaran kita sekarang sangat tinggi kadar pencemarannya. Sekaligus menyebabkan badan menghirup udara yang kotor. Udara tercemar ini akan meningkatkan kadar radikal bebas dalam badan. Lihat point diatas, radikal bebas menjadi faktor terbesar dalam penghasilan jeragat di wajah anda.

4. Pengambilan Ubat-Ubatan

Pengambilan beberapa jenis ubat yang memberi ‘side effect’ pada keupayaan kulit untuk merawat dan menghasilkan baru dengan aktif. Ini punca jeragat yang jarang kita sedar. Pengambilan ubat-ubatan yang tidak terkawal juga boleh menyebabkan terjadinya jeragat. Kebiasaannya mereka yang sedikit berusia dan keadaan kesihatan yang kurang baik bergantung pada ubat ubatan dan ini boleh mendatangkan masalah jeragat.

5. Kosmetik

Penggunaan produk kosmetik yang mengandungi mercuri merupakan salah satu punca terjadinya jeragat pada wajah. Perlu lebih berhati-hati dalam menentukan produk kosmetik yang ingin digunakan.

6. Hormon

Masalah hormon dalaman seseorang juga boleh menyebabkan terjadinya jeragat pada wajah.

Petua Hilang Jeragat

Bila kita google mengenai petua untuk hilangkan jeragat, berbagai-bagai petua dari rumah yang kita boleh cuba amalkan. Cubalah dan tengok kesesuaian diri sendiri.

Sebab jeragat ni ambil masa untuk hilang dan pudar jadi kena bersabar dalam proses untuk menghilangkan/memulihkan kulit wajah dari jeragat. Jadi the best way adalah elakkan faktor-faktor yang disebutkan di atas.

Salah satu cara yang terbaik adalah dengan mengamalkan tabiat memakai pelindung matahari, atau sunscreen atau sunblock setiap hari. Sebabnya kebanyakan pigmentasi jeragat yang berlaku adalah disebabkan tindak balas sel kulit kita terhadap sinaran ultraviolet.

1. Pemilihan Sunblock Yang Terbaik

Apa itu radiasi UV?

Jenis radiasi Ultraungu (UV) yang paling biasa ialah cahaya matahari. Matahari menghasilkan sinar UVA dan UVB. Sinar UVA menembus masuk jauh ke dalam kulit, memecahkan kolagen dan elastin. UVB pula boleh merosakkan lapisan permukaan permukaan kulit.

Kesan Sinar UVA

 • Kedutan
 • Kesan tompok gelap
 • Kerosakan kulit akibat cahaya matahari

Kesan Sinar UVB

 • Kulit terbakar (sunburn)
 • Kerosakan DNA pada sel kulit
 • Kanser Kulit

Fungsi Age Defense YOUTH Moisturiser SPF 50 – Sunscreen Shaklee

 • Melembapkan kulit dengan semulajadi.
 • Menambahbaikkan penampilan kulit secara menyeluruh.
 • Mencerahkan kulit.
 • Menyamaratakan tona kulit.
 • Melindungi kulit daripada sinaran matahari UVA dan UVB.
 • Mengelakkan masalah kulit cepat berkedut dan garis halus.

2. Serum Untuk Pudarkan Jerawat

Kunci kepada kulit cantik dan kelihatan muda adalah dengan “mempercepatkan pembaharuan sel”. Kulit yang muda melakukannya dengan mudah kerana ia memperbaharui sel pada kadar optimum dan menghasilkan semua kolagen serta elastin untuk kulit yang lembut, gebu dan berseri.

Semakin meningkat usia kita, seri kulit akan mula hilang. Pembaharuan sel menjadi perlahan. Malah kolagen dan elastin yang terhasil juga akan berkurangan.

Teknologi canggih YOUTH menangani penuaan bukan saja pada permukaan kulit, malah menyasarkan pada peringkat sel kulit anda. Ini bermakna, YOUTH bukan hanya menyediakan manfaat perlindungan dan pembaikan, tetapi juga menyokong fungsi penting sel yang dapat memulihkan keremajaan dan seri wajah.


Keistimewaan Youth Activating Serum

1.Ada 10x ganda kepekatan Youth Complex untuk memulakan langkah PEMBAHARUAN SEL KULIT yang kritikal.

2. Terdiri daripada campuran vitamin, polifenol dan Youth Complex yang berkesan;

 • Menggalakkan penghasilan kolagen dan pembaharuan pada peringkat sel.
 • Membuatkan kulit bertindak LEBIH MUDA untuk mencapai keremajaan dan keserian terunggul.

3. 100% berasaskan tumbuhan dan dirumus tanpa 1500 bahan kimia berbahaya.

4. Direka khas bersama “pam tanpa angin” yang mana ianya kedap udara untuk mengurangkan oksidasi

  Pengguna Youth sejak 8 tahun yang lalu!

  Testimoni Set Jeragat Shaklee

  JOM ORDER SET JERAGAT  SHAKLEE

  Boleh hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set jeragat shaklee mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Penghantaran sekitar Kajang, Cyberjaya, Putrajaya, Semenyih dan Bangi

  Call/SMS/WhatsApp: 0122919792

  Instagram : @shaza.adt / @keepfitwithshaza

  Facebook : Shaza ADT Shaklee Malaysia

  Leave a Reply