www.shazas.com

motherhood | self-growth | wellness

Quick contact info

Lorem ipsum dolor sit amet, the administration of justice, I may hear, finally, be expanded on, say, a certain pro cu neglegentur. Mazim.Unusual or something.

2130 Fulton Street, San Francisco
support@test.com
+(15) 94117-1080

7 Amalan Gaya Hidup Sihat 2023

7 Amalan Gaya Hidup Sihat 2023

Macam mana azam tahun 2023? Ada yang dah tercapai? Atau masih di tahap yang sama?

Apa pon keadaan kita sekarang, don’t give up yet! Kita masih ada berbaki 6 bulan untuk capai impian amalan gaya hidup sihat yang lebih baik. Let’s make it happen in 2023!

Amalan gaya hidup sihat bukanlah semata-mata makan dengan betul dan bersenam, ia juga merangkumi pemikiran yang sihat, emosi yang sihat, hubungan yang sihat dengan orang lain dan mencapai work-life balance.

Tapi apa sebenarnya maksud amalan gaya hidup yang sihat sekarang ni? Dengan pelbagai gangguan, yang boleh mengakibatkan kita hilang focus dan mencapai goal kesihatan kita, bagaimana untuk sentiasa termotivasi?

Dalam artikal hari ni, kita akan explore dari pelbagai aspek untuk menjalani amalan gaya hidup yang sihat dan bagaimana anda boleh berjaya melakukan perubahan ini dalam rutin untuk menjadi lebih sihat di tahun 2023!

7 Amalan Gaya Hidup Sihat

1. Pengendalian Stress

Pengurusan tekanan (stress) telah menjadi trend gaya hidup yang semakin popular sejak kebelakangan ini. Dengan penekanan pada pengutamaan kesejahteraan mental dan emosi, orang ramai secara aktif mencari cara untuk mengambil berat mengenai emosi mereka, seperti melakukan aktiviti yang menenangkan seperti menulis gratitute journal.

Selain itu, cara saya mengendalikan stress juga adalah dengan adanya masa untuk diri sendiri. Buatlah aktiviti yang memberikan kita kebahagian dengan cara kita sendiri seperti bersukan, hiking, berenang, membaca buku, dan sebagainya

2. Kualiti Tidur

Satu lagi trend gaya hidup sihat yang mendapat perhatian baru-baru ini ialah tidur yang berkualiti. Mendapatkan tidur yang lena di waktu malam adalah penting untuk mengekalkan sistem imun yang kuat, mengekalkan kesihatan mental yang positif, dan juga membantu penyembuhan fizikal.

Kajian mendapati bahawa blok tidur selama 8 jam yang tidak terganggu memenuhi keperluan badan untuk pemulihan hormon dan penjanaan semula sel.

Selain itu, untuk mendapatkan tidur yang lena dan berkualiti, pastikan anda kerap melakukan senman dan mengelakkan penggunaan teknologi sekurang-kurangnya sejam sebelum waktu tidur anda bagi membantu anda mencapai rehat yang baik dan meningkatkan kesejahteraan secara menyeluruh.

3. Hubungan yang Baik

Hubungan yang sihat mewujudkan ruang yang selamat dan energy yang positif. Tidak kira hubungan daripada rakan, keluarga kita mahupun hubungan suami isteri. Ini bukan sahaja membantu memastikan rasa hormat kepada kedua-dua pihak tetapi juga menggalakkan komunikasi terbuka dengan mewujudkan kepercayaan dan persefahaman.

Menghormati pendapat dan perasaan orang lain adalah tanda hormat dalam mengekalkan hubungan yang baik

4. Detox Digital

Pernah tak anda mencuba untuk detox digital dalam sehari?

Trend gaya hidup ini adalah dengan memutuskan peranti elektronik dan media sosial. Menyahtoksin secara digital sebenarnya boleh membantu mengurangkan tekanan, meningkatkan kualiti tidur, mengingkatkan tumpuan, malah ianya boleh membuatkan kita menjadi lebih kreatif!

Tidak hairanlah kenapa gaya hidup ini telah menjadi sebahagian yang penting dalam menaga kesejahteraan mental dan fizikal kita.

Terdapat pelbagai cara yang kita boleh amalkan. Contohnya:

  • Menahan diri daripada menggunakan sebarang elektronik sejam sebelum waktu tidur, atau
  • Menetapkan waktu ‘no tech hours’ pada waktu malam, atau hujung minggu bila bersama keluarga.

Apa pun plan anda, digital detoks ini boleh mengingatkan kita untuk menikmati moment tanpa memerlukan peranti kita dan meluangkan masa untuk melakukan perkara yang membahagiakan diri sendiri

5. Spiritual

Amalan gaya hidup yang sihat yang menyeluruh bukan sekadar pada aspek fizikal dan mental sahaja. Ia turut meliputi aspek kerohanian atau spiritual. Memiliki kerohanian yang sihat membolehkan kita menjalani kehidupan seharian secara lebih tenang dan memdapat sudut pandang positif.

Ini dapat dicapai dengan amalan kerohanian seperti sembahyang, doa, bacaan kitab suci, puasa, zikir dan lain-lain lagi. Selain daripada itu, kesihatan rohani juga menjadikan seseorang itu sentiasa bersyukur, bertawakal dan redha.

Maka tidak hairanlah, ada individu yang nampak tenang semasa keadaan gembira atau juga dilanda cabaran. Dan kesannya kesihatan rohani ini juga menyumbang kepada kesihatan mental dan fizikal.

6. Makanan untuk tingkatkan mood

Makan ikut mood? Atau makan untuk tingkatkan mood?

Lebih ramai yang mula sedar kepentingan hubungan diet yang sihat dengan kesihatan mental. Makanan yang meningkatkan mood termasuk sayur-sayuran hijau seperti bayam, alpukat, beri biru, salmon dan walnut. Semuanya mengandungi vitamin penting dan lemak sihat yang menggalakkan perasaan lebih bahagia.

Selain itu, produk seperti Omega Guard Shaklee juga membantu merangsang mood yang baik dan meningkatkan tenaga dan memberikan tumpuan yang lebih baik.

7. Supplement

Walaupun kita mengamalkan semua gaya hidup yang disebut di atas, setiap hari kita masih menhgadapi pelbagai elemen yang boleh mengakibatkan keradangan (inflammation) di dalam badan. Dan kebanyakannya tidak dapat dielakkan.

Keradangan ini boleh meningkatkan risiko pelbagai kesan kesihatan terhadap sistem pertahanan badan, jantung, paras gula, tekanan darah, pencepatan proses penuaan dan lain-lain lagi.

Bagi mengurangkan risiko ini, kita boleh mengambil supplement yang mempunyai bahan anti-keradangan (anti-inflammatory).

SUPPLEMENT ANTI-KERADANGAN (ANTI-INFLAMMATION) SHAKLEE

1. OMEGA GUARD

Minyak Ikan Terbaik Di Dunia.

Omega Guard Shaklee diektrak dari ikan laut air sejuk (sardin, mackerel, herring, anchovies) di perairan negara Jepun. Ia bukan dari hati minyak ikan. Omega Guard adalah 3 kali lebih tumpat dari ketumpatan hati minyak ikan.

Berbanding dengan produk omega dipasaran, Omega Guard merupakan minyak ikan paling tulen di dunia yang mengandungi rangkaian spectrum penuh 7 jenis asid lemak Omega 3 semulajadi termasuk EPA, DHA, ALA dan banyak lagi.

Satu sajian Omega Guard dapat membekalkan 905mg asid-lemak omega-3 EPA dan DHA

2. RES V

Campuran sempurna Polifenol

Bahan ramuan yang unik berasaskan Anggur Muscadine yang dipertingkatkan dengan Japanese Knotweed, Lobak Ungu, Chebulic Myrobalan, Buah Delima, Anggur Hitam, Hampas Anggur dan Anggur Merah telah terbukti melalui pelbagai kajian klinikan memberikan kesan positif terhadap proses penuaan sel.

3. VIVIX

Melambatkan Penuaan Pada Tahap Selular

Penyelidikan bertahun-tahun dengan saintis terkemuka telah menghasilkan Vivix- penemuan saintifik yang hebat dari Shaklee. Hanya Vivix mengandungi adunan fitonutrien proprietari, yang memanfaatkan kuasa anggur muscadne yang jarang ditemui dan resveratrol, menghasilkan ramuan yang, 10x lebih efektif dari hanya resveratrol sahaja dalam melambatkan mekasnisma utama penuaan selular.

Kajian klinikal terkini menunjukkan ramuan aktif Vivix berupaya mengaktifkan pengawalan utama genetik yang menolong melambatkan penuaan pada tahap sellular.

JOM DAPATKAN SUPPLEMENT SHAKLEE HARI INI

Boleh hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set jeragat shaklee mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Penghantaran sekitar Kajang, Cyberjaya, Putrajaya, Semenyih dan Bangi

Call/SMS/WhatsApp: 0122919792

Instagram : @shaza.adt / @keepfitwithshaza

Facebook : Shaza ADT Shaklee Malaysia

Leave a Reply